YOSH FUTBOLCHILARDA MAXSUS CHIDAMLILIKNI RIVOJLANTIRISHNING FIZIOLOGIK XUSUSIYATLARI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada yosh futbolchilarda maxsus chidamlilikni rivojlantirishning fiziologik asoslari tahlil qilinadi. Futbol sport turida maxsus chidamlilik o‘yin davomida yuqori intensivlikdagi harakatlarni uzoq vaqt davomida samarali bajarish qobiliyati bilan tavsiflanadi. Tadqiqotda yurak-qon tomir, nafas olish va mushak tizimlarining funksional imkoniyatlari, aerob va anaerob energiya ta’minoti mexanizmlari hamda yosh organizmning moslashuv xususiyatlari yoritib beriladi. Shuningdek, mashg‘ulot yuklamalarini yoshga xos fiziologik imkoniyatlardan kelib chiqib rejalashtirish zarurligi asoslab beriladi.