JADIDLAR: MA’RIFAT VA YANGILANISH DARG‘ALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada jadidchilik harakati XIX asr oxiri - XX asr boshlarida Turkiston, Buxoro va Xiva hududlarida yuzaga kelgan ma’rifiy, ijtimoiy va siyosiy yangilanishlar keng tahlil qilinadi. Maqolada jadidlarning yangi usul maktablar, matbuot nashrlari, pedagogik islohotlar va iqtisodiy faoliyati orqali jamiyatni modernizatsiya qilishga qo‘shgan hissasi batafsil yoritiladi. Shuningdek, harakatning hududiy farqlari, siyosiy va madaniy jihatlari, ayollar ta’limi va milliy uyg‘onishdagi roli ilmiy nuqtai nazardan o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari jadidchilikning bugungi O‘zbekiston ta’limi, madaniyati va ijtimoiy taraqqiyotiga bo‘lgan uzoq muddatli ta’sirini ko‘rsatadi.