STRASBURG RAQS VABOSI: OMMAVIY PSIXOGEN KASALLIKNING TARIXIY VA PSIXOLOGIK TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
. Ushbu maqolada 1518-yilgi Strasburg raqs vabosi tarixi va uning ommaviy psixogen kasallik sifatida o‘rganilishi tahlil qilinadi. Hodisaning yuzaga kelish sabablari, oqibatlari va XVI asr shifokorlarining noto‘g‘ri tavsiyalari yoritiladi. Zamonaviy psixologik va tarixiy nuqtai nazardan raqs vabosi stress, ijtimoiy bosim, diniy e’tiqodlar va umidsizlik ta’sirida yuzaga kelgan ommaviy psixogen hodisa sifatida baholanadi. Tadqiqot inson ruhiy holatining ekstremal sharoitlarda qanday izdan chiqishini tushunishga yordam beradi.