AMIR TEMUR VA TO‘XTAMISHXON MUNOSABATLARI: OLTIN O‘RDA INQIROZI VA MOVAROUNNAHRNING SIYOSIY YUKSALISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada XIV asr oxirida Markaziy Osiyo va Dashti Qipchoq hududlarida yuz bergan siyosiy jarayonlar Amir Temur va To‘xtamishxon o‘rtasidagi munosabatlar doirasida tahlil qilinadi. Ularning dastlabki ittifoqi, keyinchalik yuzaga kelgan harbiy-siyosiy qarama-qarshiliklari hamda asosiy janglar ilmiy manbalar asosida yoritiladi. Shuningdek, mazkur ziddiyatning Oltin O‘rda inqirozi, Movarounnahrning siyosiy-iqtisodiy mustahkamlanishi va Yevroosiyo savdo tizimiga ta’siri ochib beriladi. Tadqiqot natijalari Temur va To‘xtamish o‘rtasidagi kurash mintaqa tarixida muhim burilish nuqtasi bo‘lganini ko‘rsatadi.