GIPERTONIYA KASALLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Gipertoniya yoki arterial gipertenziya inson salomatligiga ta’sir etuvchi keng tarqalgan kasalliklardan biridir. Odatda, bu kasallik yurak- qon tomir tizimi faoliyatining buzilishi natijasida yuzaga keladi va organizmdagi arterial qon bosimining me’yordan yuqori bo‘lishi bilan tavsiflanadi. Dunyo bo‘yicha millionlab odamlar gipertoniyadan aziyat chekadilar va bu kasallik ko‘plab hollarda boshqa jiddiy kasalliklar, jumladan, yurak xurujlari, insult va buyrak yetishmovchiligining asosiy sabablaridan biri hisoblanadi. Gipertoniya ko‘p hollarda asta-sekin rivojlanadi va uzoq vaqt davomida o‘zini sezdirishi mumkin emas. Shu sababli, ko‘plab odamlarda kasallik kech bosqichdan aniqlanadi va bu davolash choralari samaradorligini kamaytiradi. Muntazam ravishda arterial bosimni nazorat qilish, sog‘lom turmush tarziga amal qilish va kerakli profilaktika choralari orqali gipertoniyaning oldini olish va uni muvaffaqiyatli davolash mumkin. Yuqori qon bosimining sabablari, uning rivojlanish omillari, simptomlari, tashhisi, davolash usullari va oldini olish yo‘llari mazkur maqolaning asosiy mavzusi hisoblanadi.