TABIIY VA TEXNOGEN OFATLLARNI OLDINI OLISH TIZIMINING TASHKIL ETISH MASALALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Hozirgi globallashuv davrida iqlim o‘zgarishlari, tabiiy va texnogen ofatlar va urushlar soni keskin ortmoqda. Bularga iqlim o‘zgarishi bilan bog‘liq, geologik (zilzila, vulqon otilishi, yer va tosh ko‘chkilari, o‘pirilishi), meteorologik (kuchli shamol va jala, do‘l, qor ko‘chkisi, qurg‘oqchilik) va gidrologik (sel va suv toshqinlari) kabi ofatlar, tabiiy yong‘inlar (dasht va o‘rmon yong‘inlari), xavfli epidemiyalarning tarqalishi, radiaktiv va kimoyiviy moddalarning ajralib chiqishi va boshqa xavflar kiradi. Ushbu favqulotda holatlarda Favqulodda vaziyatlar vazirligi (FVV) muhim davlat organi hisoblanadi.