BOSHLANG’ICH SINF O‘QUVCHILARIDA SAVODXONLIK MUAMMOSI: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA PEDAGOGIK YECHIMLAR. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida savodxonlik muammosining zamonaviy ta’lim tizimidagi o‘rni va ahamiyatiga bag‘ishlangan. Maqolada savodxonlikning pasayishiga sabab bo‘luvchi asosiy omillar, jumladan, oilaviy muhitning ta’siri, texnologiyalarning noto‘g‘ri ishlatilishi, ta’lim sifati va metodik yondashuvlarning kamchiliklari hamda o‘quvchilarning psixologik va fiziologik xususiyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, savodxonlikni oshirishda qo‘llanilayotgan zamonaviy pedagogik yondashuvlar, jumladan o‘yinli va interaktiv metodlar, differensial ta’lim, raqamli vositalardan samarali foydalanish va ota-onalar bilan uzviy hamkorlik imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Maqolada o‘qituvchilarning metodik mahoratini oshirish, darslik va o‘quv materiallarini yoshga moslashtirish, yozma va og‘zaki nutqni rivojlantirishga qaratilgan maxsus mashg‘ulotlar tashkil etish hamda ta’lim jarayonida nazorat va monitoring tizimini yaxshilash bo‘yicha pedagogik tavsiyalar taqdim etilgan. Tadqiqot natijalari boshlang‘ich ta’limda savodxonlik muammosini samarali hal qilish va o‘quv jarayonini sifat jihatidan yaxshilashga qaratilgan amaliy yo‘nalishlarni belgilaydi.