TIL TIZIMIDA SO‘Z TURKUMLARI VA ULARNING KOMMUNIKATIV VAZIFALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada o‘zbek tilidagi so‘z turkumlarining tizimi, ularning o‘zaro munosabati hamda kommunikativ jarayondagi o‘rni ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Mustaqil va yordamchi so‘z turkumlarining semantik, morfologik va sintaktik belgilariga asoslanib, ularning nutqda tutgan o‘rni ochib beriladi. Shuningdek, so‘z turkumlarining til tizimidagi funksional xususiyatlari, ya’ni axborot yetkazish, fikrni aniq va ravon ifodalash, muloqot jarayonida nutqni tashkil qilishdagi kommunikativ vazifalari ko‘rsatib beriladi. Maqolada turli olimlarning nazariy qarashlari taqqoslanib, so‘z turkumlarining til tizimida ajralmas birlik sifatida o‘rni hamda ularning o‘zaro munosabatlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari so‘z turkumlarini o‘rganishning nafaqat nazariy, balki amaliy jihatdan ham dolzarb ekanini tasdiqlaydi.