TIL – TAFAKKUR KO‘ZGUSI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada til va tafakkur o‘rtasidagi uzviy aloqaning mohiyati, ularning inson tafakkurini shakllantirishdagi o‘rni hamda o‘zaro ta’sir mexanizmi tahlil qilinadi. Til inson tafakkurining ifoda vositasi, tafakkur esa tilning mazmuniy negizi sifatida izohlanadi. Shuningdek, maqolada ona tilining shaxs tafakkurini rivojlantirishdagi beqiyos ahamiyati, o‘qituvchining bu jarayondagi o‘rni va mas’uliyati haqida fikr yuritiladi. Zamonaviy ta’lim tizimida tilni nafaqat aloqa vositasi, balki tafakkurni shakllantiruvchi, milliy o‘zlikni anglatadigan, ma’naviy qadriyatlarni aks ettiruvchi ijtimoiy hodisa sifatida o‘rganish zarurligi asoslab beriladi. Maqolada til va tafakkur uyg‘unligining inson tafakkur madaniyatini, nutq ravonligini va ijodiy fikrlashni rivojlantirishdagi o‘rni ham keng yoritilgan.