O‘ZBEK XALQ ERTAKLARINING MUMTOZ ADABIYOTDAGI IZLARI VA ULARNING AXLOQIY MA’NOSI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek xalq ertaklarining mumtoz adabiyotdagi izlari va ularning axloqiy ma’nosi tahlil qilinadi. Xalq og‘zaki ijodining eng qadimiy va boy janrlaridan biri bo‘lgan ertaklar xalqning dunyoqarashi, urf-odatlari, ma’naviy qadriyatlari ifodasi sifatida qaraladi. Mumtoz adabiyot namoyandalari o‘z asarlarida ertaklarga xos motivlardan, obrazlardan, timsollardan ijodiy foydalanib, ularni badiiy talqin etganlar. Shu orqali ular o‘quvchilarni ezgulik, adolat, mehnatsevarlik, do‘stlik va insonparvarlik g‘oyalariga undagan. Tadqiqotda ertaklarning axloqiy-ma’naviy mazmuni, ularning tarbiyaviy ahamiyati hamda mumtoz adabiyot bilan uzviy aloqasi ochib beriladi.