PUL-KREDIT SIYOSATINI TAKOMILLASHTIRISH ORQALI IQTISODIY O‘SISHNI JADALLASHTIRISH IMKONIYATLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada pul-kredit siyosatini takomillashtirish orqali iqtisodiy o‘sishni jadallashtirishning nazariy va amaliy jihatlari chuqur tahlil etilgan. Tadqiqotda makroiqtisodiy barqarorlikni ta’minlash, inflyatsion jarayonlarni boshqarish hamda kredit bozorining samarali faoliyatini yo‘lga qo‘yish orqali iqtisodiy faollikni rag‘batlantirish masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, monetar siyosatning asosiy instrumentlari — foiz stavkalari, majburiy zaxiralar me’yori va ochiq bozor operatsiyalarining iqtisodiy o‘sishga ta’sir mexanizmlari o‘rganilgan. O‘zbekiston sharoitida pul-kredit siyosatining transformatsiya jarayonlari, moliya bozorining institutsional rivojlanish darajasi hamda Markaziy bankning mustaqilligi iqtisodiy o‘sish sur’atlariga qanday ta’sir ko‘rsatishi empirik jihatdan tahlil qilingan. Maqola yakunida pul-kredit siyosati samaradorligini oshirish, inflyatsion targetlash tizimini takomillashtirish va iqtisodiy o‘sishni jadallashtirish bo‘yicha konseptual takliflar ishlab chiqilgan.