YURAK-QON TOMIR KASALLIKLARINING YOSHLAR ORASIDA KENGAYIB BORISH SABABLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada yurak-qon tomir kasalliklarining yoshlar orasida kengayib borish sabablari tibbiy, psixologik va ijtimoiy jihatdan tahlil qilinadi. Bugungi kunda yurak kasalliklari dunyo bo‘yicha o‘limning asosiy sabablaridan biri hisoblanadi. Ilgari bu kasalliklar, asosan, keksalarga xos bo‘lgan bo‘lsa, hozirgi paytda 20–35 yosh oralig‘idagi yoshlar orasida ham keng tarqalmoqda. Bunga noto‘g‘ri ovqatlanish, harakatsizlik, stress, uyqusizlik, spirtli ichimlik, chekish, energiya ichimliklari va internetga qaramlik kabi omillar sabab bo‘lmoqda. Maqolada yurak faoliyatining yosh davrlarida buzilish sabablari, profilaktik chora-tadbirlar, tibbiy xodimlarning o‘rni hamda sog‘lom turmush tarzini shakllantirishning ahamiyati tahlil etilgan.