TA’LIM VA SOG‘LIQNI SAQLASH TIZIMIGA SARMOYA KIRITISHNING UZOQ MUDDATLI IQTISODIY FOYDALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
:Mazkur maqolada inson kapitalining asosiy tarkibiy qismlari — ta’lim va sog‘liqni saqlash tizimiga kiritilgan investitsiyalarning uzoq muddatli iqtisodiy samaralari tahlil etilgan. Ta’limga sarflangan har bir mablag‘ insonning bilim va ko‘nikmalarini oshirish orqali mehnat unumdorligini kuchaytiradi, sog‘liqni saqlashga yo‘naltirilgan resurslar esa aholi salomatligini yaxshilab, samarali mehnat faoliyatini uzaytiradi. O‘zbekiston Respublikasida so‘nggi yillarda bu sohalarga yo‘naltirilayotgan sarmoyalar hajmi sezilarli oshgani holda, ularning natijaviylik darajasini oshirish muhim vazifa bo‘lib qolmoqda. Tadqiqotda xalqaro tajriba, statistik ma’lumotlar va milliy dasturlar asosida iqtisodiy foydalarning uzoq muddatli ta’siri ilmiy tahlil qilinadi.