O‘ZBEKISTON VA YAPONIYA MAKTABLARIDA MATEMATIKA VA INFORMATIKA FANLARINI O‘QITISH TAJRIBALARI: TAQQOSLASH VA TAVSIYALAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston va Yaponiya ta’lim tizimlarida matematika hamda informatika fanlarini o‘qitishning mazmuni, metodik yondashuvlari va samaradorligi tahlil qilingan. Har ikki mamlakatda ushbu fanlar o‘quvchilarning mantiqiy, algoritmik va ijodiy fikrlashini rivojlantirishda muhim o‘rin tutadi. O‘zbekistonda so‘nggi yillarda raqamli platformalar, jumladan Eduten tizimi asosida matematika ta’limi takomillashtirilmoqda, informatika esa dasturlash va raqamli savodxonlikka yo‘naltirilgan [2]. Yaponiyada esa matematika darslari “muammoga asoslangan o‘qitish” metodiga tayanadi, informatika esa 2020-yildan boshlab boshlang‘ich ta’lim bosqichidan majburiy fan sifatida kiritilgan [5]. Maqolada o‘quv dasturlari, o‘qituvchilar malakasi, ta’lim texnologiyalaridan foydalanish hamda xalqaro baholash natijalari (PISA) asosida ikki mamlakat tajribalari tahlil qilinib, O‘zbekiston ta’lim tizimi uchun amaliy tavsiyalar ilgari surilgan.