QON TOMIR KASALLIKLARIDA ANTIOKSIDANT TERAPIYANING SAMARADORLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada qon tomir kasalliklarining rivojlanishida oksidlovchi stressning roli, antioksidant moddalarning fiziologik ahamiyati hamda ularning terapevtik qo‘llanilish samaradorligi tahlil qilinadi. Antioksidant terapiya yurak-qon tomir tizimi faoliyatini normallashtirish, erkin radikallarni neytrallashtirish va hujayra membranasini himoyalash orqali kasallik kechishini yengillashtiradi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, C, E vitaminlari, koenzim Q10, polifenollar va flavonoidlar kabi antioksidantlar ateroskleroz, gipertoniya, ishemik yurak kasalligi va insultda ijobiy klinik ta’sir ko‘rsatadi.