GIPOKSIYA HOLATIDA HUJAYRA METABOLIZMINING O‘ZGARISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada gipoksiya — ya’ni to‘qimalarda kislorod yetishmovchiligi holatida hujayra metabolizmining asosiy biokimyoviy va fiziologik o‘zgarishlari keng yoritilgan. Hujayra darajasida kislorod tanqisligi energiya almashinuvi, oksidlovchi fosforlanish jarayonlari, mitoxondrial faoliyat va antioksidant himoya tizimiga jiddiy ta’sir ko‘rsatadi. Shuningdek, maqolada gipoksiya bilan bog‘liq adaptiv mexanizmlar, patologik jarayonlarning rivojlanish bosqichlari hamda klinik ahamiyatga ega bo‘lgan gipoksik holatlarning tahlili keltirilgan. Tadqiqot maqsadi — gipoksiya sharoitida hujayra metabolizmining buzilish mexanizmlarini o‘rganish orqali organizmning kompensator imkoniyatlarini baholashdir.