OQSIL SINTEZI BUZILISHINING IRSIY KASALLIKLARDAGI O‘RNI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada oqsil sintezi jarayonining genetik nazorati, irsiy mutatsiyalar natijasida bu jarayonning buzilishi va buning natijasida yuzaga keladigan turli kasalliklar tahlil qilinadi. Shu jumladan, DNK, RNK va ribosomal mexanizmlardagi o‘zgarishlarning oqibatlari, irsiy oqsil kasalliklari (masalan, fenilketonuriya, sirtma hujayrali anemiya, Duchenne mushak distrofiyasi) misolida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda molekulyar biologiya va genetik tibbiyotning zamonaviy yondashuvlari asosida oqsil sintezini normallashtirish yo‘llari ham tahlil etilgan.