DARKNET VA ONLAYN QORA BOZORLARNI MONITORING QILISH USULLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada darknet va onlayn qora bozorlarning afzalliklari va xavflari, shuningdek, ularni monitoring qilish va nazorat qilish usullari tahlil qilinadi. Darknet — maxfiylik va anonimlikni ta’minlovchi internet maydoni bo‘lib, noqonuniy savdo, xususan giyohvand vositalar va psixotrop moddalarning aylanmasi uchun keng foydalaniladi. Maqolada zamonaviy axborot texnologiyalari, sun’iy intellekt, raqamli kuzatuv tizimlari va blockchain tahlili yordamida ushbu tarmoqlardagi noqonuniy faoliyatlarni aniqlashning samarali usullari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, qonunchilik va xalqaro hamkorlikning ahamiyati ham yoritiladi. Maqola xavfsizlik organlari va mutaxassislarga raqamli jinoyatlarga qarshi kurashda yo‘l-yo‘riq ko‘rsatadi.