METHODS OF TREATING DISEASES THROUGH PHYSICAL ACTIVITY (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada jismoniy faollikning inson salomatligiga ijobiy ta’siri va uning turli kasalliklarni davolashdagi o‘rni yoritilgan. Zamonaviy tibbiyotda jismoniy mashqlar yurak-qon tomir tizimi, endokrin va asab tizimi kasalliklarida muhim reabilitatsion vosita sifatida keng qo‘llaniladi. Tadqiqotlarda muntazam jismoniy mashqlar qon aylanishini yaxshilashi, mushak va suyak tizimini mustahkamlashi, stressni kamaytirishi hamda metabolik jarayonlarni normallashtirishi isbotlangan. Shuningdek, jismoniy faollik semirish, diabet, gipertoniya, osteoxondroz va depressiya kabi surunkali kasalliklarni oldini olishda ham samarali hisoblanadi. Maqolada turli yoshdagi bemorlar uchun tavsiya etiladigan jismoniy mashqlar turlari va ularning tibbiy nazorat ostida qo‘llanilish zarurati haqida ma’lumotlar keltirilgan.