BOLALARDA ORTIQCHA VAZN VA QANDLI DIABET RIVOJLANISHIDAGI GORMONAL OMILLAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada bolalarda ortiqcha vazn (semizlik) va qandli diabet rivojlanishida gormonal tizimning o‘rni, endokrin omillar ta’siri hamda erta profilaktika choralarining ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqotda asosan insulin, leptin, grelin, kortizol, tiroksin va o‘sish gormoni kabi asosiy gormonlarning bolalar metabolizmiga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, ortiqcha vazn va qandli diabet o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik, organizmda insulin qarshiligi mexanizmi hamda gormonal muvozanat buzilishining fiziologik oqibatlari ilmiy asosda ko‘rsatib o‘tilgan. Maqola pediatriya amaliyotida bolalarda ortiqcha vazn va metabolik buzilishlarning oldini olishda gormonal tahlillar, ovqatlanish madaniyati va jismoniy faollikning muhimligini ta’kidlaydi.