BOLALARDA NUTQ VA AQLIY RIVOJLANISHNING ORQADA QOLISH SABABLARI VA ULARNI BARTARAF ETISH YO‘LLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada bolalarda nutq va aqliy rivojlanishning orqada qolishiga sabab bo‘luvchi omillar, ularning psixologik va fiziologik jihatdan shakllanish jarayonlari tahlil qilingan. Shuningdek, bunday kechikishlarni erta aniqlash va bartaraf etishning samarali yo‘llari, tarbiya va ta’lim jarayonidagi psixologik yondashuvlar ko‘rib chiqilgan. Tadqiqotda ota-onalar, pedagoglar va tibbiyot xodimlari o‘rtasidagi hamkorlikning ahamiyati, korreksion mashg‘ulotlarning bolalar nutq va tafakkur rivojiga ta’siri ilmiy asoslangan. Maqolada 2020–2025-yillar oralig‘idagi so‘nggi ilmiy izlanishlar va tibbiy kuzatuvlarga tayangan holda tahlil o‘tkazilgan.