ENERGETIK ICHIMLIKLARNING INSON ORGANIZMIGA FIZIOLOGIK TA’SIRI VA SALOMATLIKKA XAVFI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada energetik ichimliklarning tarkibi, ularning inson organizmiga fiziologik ta’siri hamda sog‘liqqa yetkazadigan zararli oqibatlari ilmiy tahlil qilinadi. Bugungi kunda yoshlar va o‘smirlar orasida energetik ichimliklardan haddan ortiq foydalanish salomatlik uchun jiddiy xavf tug‘dirayotganini tibbiy tadqiqotlar tasdiqlamoqda. Maqolada kafein, taurin, guarana va shakar moddalarning yurak-qon tomir, asab hamda endokrin tizimlariga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, maqolada energetik ichimliklarga qaramlikning psixologik mexanizmlari, pediatriya amaliyotida kuzatilayotgan simptomlar va profilaktik tavsiyalar keltirilgan.