ORQA MIYA SHIKASTLANMALARINI JARROHLIK YO’LI BILAN DAVOLASH USULLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Orqa miya inson organizmining markaziy asab tizimiga kiruvchi muhim tuzilma bo‘lib, tana harakati, reflektor faoliyat, sezuvchanlik va ichki organlar faoliyatini boshqarishda hal qiluvchi ahamiyatga ega. Orqa miya shikastlanmalari (OMS) - bu asosan yuqori energiyali travmalar natijasida yuzaga keladigan va insonning harakatlanish, sezish hamda avtonom funksiyalarini izdan chiqaradigan og‘ir nevrologik holatdir. Bunday shikastlar nafaqat bemorning jismoniy salomatligiga, balki psixologik, ijtimoiy va iqtisodiy hayotiga ham kuchli ta’sir ko‘rsatadi. Statistik ma’lumotlarga ko‘ra, orqa miya shikastlanmalari ko‘p hollarda yo‘l-transport hodisalari, balandlikdan yiqilishlar, sport bilan bog‘liq baxtsiz hodisalar, ishlab chiqarishdagi avariyalar yoki to‘g‘ridan-to‘g‘ri zo‘ravonlik natijasida yuzaga keladi.