YURAK TRANSPLANTATSIYASIDA AMALIY TAJRIBA VA BIOETIK MUAMMOLAR. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada yurak transplantatsiyasi (yurak ko‘chirib o‘tkazish) jarayonining tibbiy-amaliy jihatlari va u bilan bog‘liq bioetik muammolar tahlil qilinadi. Yurak transplantatsiyasi og‘ir darajadagi yurak yetishmovchiligi bo‘lgan bemorlar hayotini saqlab qolishning eng samarali usullaridan biri hisoblanadi. Maqolada transplantatsiya jarayonining tarixiy rivojlanishi, donor tanlash mezonlari, immunologik moslik, operatsiyadan keyingi reabilitatsiya bosqichlari va bemor hayot sifatiga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, organni donorlikka berish, miya o‘limini aniqlash, bemor roziligi, transplantatsiya navbatidagi adolat va axloqiy mas’uliyat kabi bioetik muammolar chuqur tahlil etiladi. Tadqiqotning maqsadi - yurak transplantatsiyasi sohasidagi amaliy yutuqlarni tibbiy va axloqiy nuqtai nazardan baholash hamda bu jarayonning inson huquqlari va hayot qadri bilan bog‘liq jihatlariga e’tibor qaratishdir.