DAUN SINDROMINING GENETIK SABABLARI. TRISOMIYA 21, ROBERTSON TRANSLOKATSIYASI VA MOZAIK FORMA. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Daun sindromi - inson genetik kasalliklari ichida eng ko‘p uchraydigan va yaxshi o‘rganilgan sindromlardan biridir. Uning kelib chiqishida asosiy sabab xromosoma 21 ning ortiqcha nusxasi hisoblanadi. Ko‘pchilik holatlarda (taxminan 95%) trisomiya 21 kuzatiladi, ya’ni organizm hujayralarida 21xromosomaning uch nusxasi mavjud bo‘ladi. Qolgan hollarda esa Robertson translokatsiyasi va mozaik forma kuzatiladi.