QALQONSIMON BEZDA RAK HUJAYRALARI: PATOGENEZ, DIAGNOSTIKA VA ZAMONAVIY DAVOLASH USULLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada qalqonsimon bezda rak hujayralarining kelib chiqish sabablari, rivojlanish mexanizmlari, morfologik va molekulyar o‘zgarishlari hamda ularni erta aniqlashning zamonaviy usullari yoritilgan. Qalqonsimon bez saratoni (QBS) endokrin tizimdagi eng keng tarqalgan o‘smalardan biri hisoblanadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, bu kasallikning rivojlanishida genetik mutatsiyalar (BRAF, RAS, RET/PTC), ionlashtiruvchi nurlanish, ekologik omillar va gormonal disbalans muhim rol o‘ynaydi. Maqolada shuningdek, ultratovush tekshiruvi (UTT), kompyuter tomografiya (KT), magnit-rezonans tomografiya (MRT), biopsiya va immunogistokimyoviy tahlillar orqali rak hujayralarini aniqlash usullari tahlil qilingan. Davolashda jarrohlik amaliyotlari, radioaktiv yod terapiyasi, gormonal davo hamda maqsadli terapiyaning ahamiyati yoritilgan. Qalqonsimon bez saratonini erta aniqlash va zamonaviy davo usullarini qo‘llash orqali bemorlarning yashash darajasi sezilarli darajada oshirilishi mumkinligi ilmiy asoslangan.