MATLAB DASTURIDA “SIMULINK KUTUBXONASI BILAN TANISHISH VA MODEL STRUKTURASINI TUZISH” MAVZUSINI INNOVATSION TEXNOLOGIYALARNI QО‘LLASH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Hozirgi kunda raqamli texnologiyalar har bir sohada, xususan muhandislik, avtomatika, elektrotexnika va matematik modellashtirishda katta islohotlarni amalga oshirishda asosiy vositalardan biriga aylandi. Simulyatsiya va modellashtirish jarayonlari taraqqiyot sari yo‘naltirilgan bo‘lib, bu yo‘nalishda yetakchi dasturiy platformalardan biri bu – Matlab va uning tarkibiy qismi bo‘lgan Simulink kutubxonasidir. Simulink yordamida real jarayon va obyektlarning matematik va fizik modellarini yaratish nafaqat zamonaviy fanga, balki texnologik rivojlanishga ham sezilarli yutuqlarni olib kelmoqda. Ushbu tezisda matematik va texnikaviy modellashtirishning zamonaviy asoslari, Simulink kutubxonasi afzalliklari, undagi model strukturasini shakllantirish hamda innovatsion texnologiyalar asosida samaradorlikka erishish imkoniyatlari har tomonlama tahlil qilinadi.