HISSIY KONSEPTLARNING LINGVOKOGNITIV MOHIYATI VA ULARNING METAFORIK MODELLASHTIRILISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Hissiy konseptlarning lingvokognitiv mohiyati va ularning metaforik modellashtirilishi o‘zaro chuqur bog‘liq, ko‘p qatlamli va murakkab jarayon bo‘lib, zamonaviy lingvistika, kognitiv fanlar hamda falsafaning asosiy tahlil maydonlaridan biriga aylangan. Hissiy konsept deganda inson ruhiyatidagi chuqur tuyg‘ular, emotsional holatlar, notranik kechinmalar va ularning til orqali in’ikos etilishini umumlashtiruvchi kognitiv birliklar tushuniladi. Hissiy konseptlarning shakllanishi, dunyoni idrok qilish jarayonida ulardan foydalanish, ularni til orqali ifodalash va madaniy kontekstdagi namoyon bo‘lishi inson tafakkuri, til va jamiyat o‘rtasida doimiy interaktiv aloqadorlikni tasdiqlaydi.