SHARQNING RUHIY TAFAKKURI VA G'ARBNING RATSIONAL FIKRI O'ZIGA TEGISHLI MUVOZANADA (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
"Ushbu maqolada Sharqning ruhiy-ma'naviy tafakkuri va G'arbning ratsional, mantiqiy fikrlash tizimi o'zining tabiiy barqaror tahlili. Sharq falsafasi insonning ichki olamini, ruhiy poklanish va uyg'unlikni markazga qo'ygan bo'lsa, G'arb tafakkuri aql, tajriba va ilmiy bilish orqali tashkilot dunyoni anglashga qo'yish. Maqolada bu ikki yo'nalish bir-birini inkor et, balki to'ldiruvchi holda kuch sifatida qaraladi. Sharq inson qalbini, G'arb esa inson ongini yoritadi; biri ma'naviylikni, ilmiy taraqqiyotni ta'minlash. ilmiy tadqiqot tarixiy-falsafiy manbalar, mashhur mutafakkirlar qarashlari hamda zamonaviy g'oyalar tahlil etilib, Sharq va G'arb tafakkuri uyg'unlashuvi insoniyat taraqqiyoti uchun muhim omil asoslab beriladi. Xulosa asosida mazkur barqaror global madaniyatlararo va ma'naviy yuksalishning asosi sifatida talqin qurilish.