DIAFRAGMALI TUPROQLI TOʻGʻONLARNI QURISHDA "GRUNTDAGI DEVOR" USULINING FOYDALANISH SAMARADORLIGI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada diafragmali tuproqli to‘g‘onlarni qurishda “Gruntdagi devor” usulining samaradorligi o‘rganilgan. Ushbu usul gidrotexnika, sanoat, transport va fuqarolik qurilishlarida keng qo‘llanilib, yer osti inshootlarining mustahkamligini va suv o‘tkazmasligini ta’minlaydi. “Gruntdagi devor” texnologiyasi filtratsiyani kamaytirish, qurilish tannarxini 25–60 % gacha kamaytirish hamda ish unumdorligini oshirish imkonini beradi. Xorijiy tajribalarga, jumladan Xitoy, Germaniya va Avstraliyada qurilgan to‘g‘onlar misolida, ushbu usulning samaradorligi hamda suv o‘tkazmaydigan qatlamlar yaratishda bentonit-sement aralashmalarining afzalliklari tahlil qilingan.