IBN SINO HAYOTI VA ILMIY MEROSI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada buyuk alloma Abu Ali Ibn Sino (Avitsenna) hayoti, ilmiy faoliyati va jahon ilm-fan rivojiga qo‘shgan beqiyos hissasi tahlil qilingan. Tadqiqot davomida allomaning ilmiy qarashlari, asarlari, tibbiyot, falsafa va tabiiy fanlarga oid g‘oyalari chuqur o‘rganilgan. Ayniqsa, “Tib qonunlari” (“Al-Qonun fi-t-tibb”) asarining ilmiy-gnoseologik ahamiyati, uning Yevropa va Sharq ilmiy maktablariga ta’siri yoritib berilgan. Ibn Sino yaratgan ilmiy meros inson salomatligi, ruhiy barqarorlik, mantiqiy tafakkur va axloqiy qadriyatlarni uyg‘unlashtirgan holda, zamonaviy tibbiyot va falsafa fanlarining rivojida muhim o‘rin egallaydi. Maqolada shuningdek, Ibn Sino ilmiy maktabining bugungi davr fan tizimidagi ahamiyati va uni o‘rganishning dolzarbligi ham tahlil etilgan.