INTENSIV BOG'DORCHILIK UCHUN O'SIMLIKLARNI HIMOYA QILISH MEXANIZMINI TASHKIL ETISH IIPАK YO‘LI VA INNOVATSIYALAR UNIVERSITETI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
O‘zbekiston qishloq xo‘jaligi, xususan, bog‘dorchilik tarmog‘ining rivojlanishini ta’minlashda intensiv usullarga asoslangan texnologiyalarning ahamiyati yildan-yilga ortib bormoqda. Zamonaviy dunyoda aholining oziq-ovqat mahsulotlariga ehtiyoji ortgani sari, yuqori hosildorlikka ega va sifatli mahsulot yetishtirishga qaratilgan intensiv bog‘dorchilik usullarining dolzarbligi tobora kengaymoqda. Ilmiy yondashuvlar, agrar sohada olib borilayotgan islohotlar hamda agrotexnik tadbirlarning izchil takomil toptirilayotgani ham ushbu jarayonni tezlashtirishda muhim omil bo‘lib xizmat qiladi. Shu bilan birga, intensiv bog‘dorchilikni joriy etish jarayonida o‘simliklarni har xil zararkunandalar, kasalliklar va nojo‘ya omillardan himoya qilish ham asosiy masalalardan biridir. Chunki mazkur soha rivojlanishini qo‘llab-quvvatlashda o‘simliklarni himoya qilish mexanizmlarini samarali tashkil etish, bog‘larning barqaror rivojlanishi va yuqori hosildorlikka erishishning asosiy zaminidir. Ushbu maqolada Intensiv bog‘dorchilik uchun o‘simliklarni himoya qilish mexanizmini tashkil etish samaradorligining o‘rni haqida ma'lumotlar berilgan.