IRSIYATNING MOLEKULYAR ASOSLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada irsiyatning molekulyar asoslari, ya’ni genetik axborotning saqlanishi, uzatilishi va ifodalanish jarayonlari yoritilgan. Asosiy e’tibor DNK va RNK tuzilishiga, ularning genetik ma’lumotni kodlashdagi roliga hamda genetik kod va oqsil sintezi jarayonlariga qaratilgan. Shuningdek, mutatsiyalar va ularning tirik organizmlar rivojlanishiga ta’siri, irsiyat va muhit omillari o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik tahlil qilingan. Maqola tibbiyot, biotexnologiya, qishloq xo‘jaligi va ekologiya sohalarida genetik bilimlarning amaliy ahamiyatini ko‘rsatadi.