ҲУҚУҚБУЗАРЛИКЛАР ПРОФИЛАКТИКАСИ ФАОЛИЯТИДА МАКТАБ ЎҚУВЧИЛАРИ ТОМОНИДАН СОДИР ЭТИЛАДИГАН ҲУҚУҚБУЗАРЛИКЛАРНИНГ ОЛДИНИ ОЛИШНИНГ ИЖТИМОИЙ ПСИХОЛОГИК ВА ҲУҚУҚИЙ АҲАМИЯТИ. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Мазкур мақолада ҳуқуқбузарликлар профилактикаси тизимида мактаб ёшидаги ўқувчилар томонидан содир этилиши мумкин бўлган ҳуқуқбузарликларнинг олдини олишнинг ижтимоий, психологик ва ҳуқуқий жиҳатлари ёритилган. Бугунги кунда глобал ахборот маконида ўсиб келаётган ёш авлод онгига таъсир кўрсатувчи омиллар ортиб бораётгани муносабати билан уларда ҳуқуқий онг ва ҳуқуқий маданиятни шакллантириш жамият барқарорлиги учун муҳим аҳамият касб этмоқда. Мақолада таълим муассасалари, ота-оналар ҳамда ҳуқуқни муҳофаза қилувчи органларнинг ҳамкорликда амалга оширадиган профилактик фаолиятининг самарадорлигини ошириш масалалари таҳлил қилинган. Шунингдек, ўқувчиларнинг хулқатворига таъсир этувчи ижтимоий-психологик омиллар, уларни ҳуқуқбузарлик содир этишга олиб келувчи сабаблар ва уларни бартараф этиш йўллари илмийназарий жиҳатдан асослаб берилган. Мавзунинг долзарблиги ёшлар онгида қонунга ҳурмат ва жавобгарлик туйғусини кучайтириш, жамиятда ҳуқуқий