“BOLALAR VA O’SMIRLARDA BERKITT LIMFOMASI: GENOM MARKERLARIGA ASOSLANGAN SHAXSIYLASHTIRILGAN DAVOLASH YONDASHUVI” (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Berkitt limfomasi — bolalar va o‘smirlar orasida uchraydigan eng agressiv Bhujayrali non-Xodjkin limfomalaridan biri bo‘lib, o‘ta yuqori proliferatsiya darajasi va o‘smaning tez progressiyasi bilan tavsiflanadi. Kasallik patogenezida MYC genining xromosomal translokatsiyalari asosiy rol o‘ynaydi, ayrim holatlarda TP53 mutatsiyalari va BCL2/BCL6 koekspressiyasi bilan kechuvchi double-hit/triple-hit fenotiplari uchrab, davolashga rezistentlik va noqulay prognoz bilan bog‘liq bo‘ladi.