BOʻLAJAK BOSHLANG’ICH SINF OʻQITUVCHILARINING IJTIMOIY KOMPETENTLIGINI INNOVATSION YONDASHUV ORQALI RIVOJLANTIRISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu ilmiy maqola boʻlajak boshlangʻich sinf oʻqituvchilarining ijtimoiy kompetentligini aksiya-tadqiqot (Action Research) va refleksiv amaliyot tamoyillariga asoslangan holda rivojlantirishning metodologik asoslarini yoritishga bagʻishlangan. Maqolada V. A. Slastenin [1] nazariyasiga tayanib, ijtimoiy kompetentlik maktab muhitidagi murakkab vaziyatlarga qarshi “ijtimoiy-emotsional immunitet” sifatida talqin qilinadi. Tadqiqotning innovatsion yondashuvi Kanadaning Tanqidiy Ijtimoiy Savodxonlik va Yaponiya/Xitoyning Lesson Study (Darsni Tadqiq Etish) tajribalarini umumlashtiradi. Asosiy maqsad – Jon Xattining Kollektiv Samaradorlik nazariyasiga [12] tayanib, boʻlajak oʻqituvchilar uchun Dizayn Tafakkuri (Design Thinking) metodologiyasini oʻz ichiga olgan, oʻz-oʻzini rivojlantirishga qaratilgan kompleks modelning mezonlarini aniqlashdan iborat.