OZIQ OVQAT SANOATDA ISHLATILADIGAN SIRT FAOL MODDALAR VA ULARNING KIMYOVIY TUZILISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Oziq-ovqat sanoati zamonaviy jamiyat uchun muhim ahamiyat kasb etadi va ushbu sohada ishlatiladigan komponentlar xilma-xil va keng ko‘lamli bo‘lib, ular orasida sirt faol moddalar (SFM) o‘z o‘rniga ega. Sirt faol moddalar, yaʼni surfaktantlar, ozuqa mahsulotlarining fizikaviy va kimyoviy xususiyatlarini boshqarishda, mahsulot sifatini barqarorlashtirishda va isteʼmolchiga qulay shaklda taqdim etishda beqiyos ahamiyat kasb etadi. Ularning ishlatilishida asosan sirt tarangligini kamaytirish, mahsulot tarkibida bir xil massa hosil qilish, barqaror emulsiya va dispersion sistemalarni saqlab turish, mahsulot shaklini, konsistensiyasini yaxshilash kabi muhim funksional imkoniyatlar mujassam.