GIGIYENA VOSITALARINING TISH SOG‘LIG‘IGA TA’SIRI (TISH PASTALARI VA CHO‘TKALAR TAHLILI) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Tish gigiyenasini saqlash insonning umumiy sog‘lig‘ini ta’minlashda muhim o‘rin tutadi. Og‘iz bo‘shlig‘idagi bakterial blyashkalar, to‘planib qolgan oziq qoldiqlari va tish toshlari kariyes, gingivit hamda parodontitning asosiy sabablari hisoblanadi. Shu bois, tish pastalari va cho‘tkalar og‘iz gigiyenasining asosiy vositalari sifatida har kuni qo‘llaniladi. Zamonaviy tish pastalarining tarkibida floridlar, kalsiy, fosfat, antiseptik va o‘simlik ekstraktlari mavjud bo‘lib, ular tish emalini mustahkamlaydi, blyashkalarni yo‘qotadi va bakterial faoliyatni kamaytiradi. Tish cho‘tkalari esa mexanik tozalashni ta’minlaydi, blyashka hosil bo‘lishini kamaytiradi va milkni massaj qilib qon aylanishini yaxshilaydi. Biroq, noto‘g‘ri tanlangan cho‘tka yoki pastadan foydalanish tish emaliga zarar yetkazishi yoki milkni shikastlashi mumkin. Shuning uchun vositalarni yosh, tish sezuvchanligi va parodont holatiga qarab tanlash muhimdir. Ushbu maqolada gigiyena vositalarining tish sog‘lig‘iga ta’siri, ularning tarkibi, afzallik va kamchiliklari, shuningdek, zamonaviy tahliliy natijalar asosida ularning samaradorligi baholangan.