GIPERTONIYA KASALLIGIDA BALNEOTERAPIYA VA DIETOTERAPIYA QO‘LLASHNING METABOLIK VA GEMODINAMIK KO‘RSATKICHLARGA TA’SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Arterial gipertoniya hozirgi kunda yurak-qon tomir kasalliklari ichida eng dolzarb muammolardan biri bo‘lib, uning tarqalishi turli mamlakatlarda 30–50% gacha yetadi. Kasallikning surunkali kechishi, qarama-qarshi omillar ta’sirida kuchayishi, yurak, buyrak va miya qon aylanishi buzilishlariga olib kelishi klinik amaliyotda kompleks yondashuvni talab qiladi. Gipertoniya davolashda farmakoterapiya bilan bir qatorda tabiiy davolash omillari, xususan, balneoterapiya va ratsional ovqatlanish (dietoterapiya)dan foydalanish ko‘plab ilmiy tadqiqotlarda samarali deb topilgan. Ushbu ishning maqsadi gipertoniya kasalligida balneoterapiya va dietoterapiyaning metabolik va gemodinamik ko‘rsatkichlarga ta’sirini baholashdan iborat.