GIPERTONIYA BEMORLARIDA KURORT REABILITATSIYASI ORQALI STRESS VA RUHIY HOLATNING YAXSHILANISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Arterial gipertoniya yurak-qon tomir tizimi kasalliklari orasida eng ko‘p uchraydigan surunkali holat bo‘lib, uning kechishida psixo-emosional stress, asabiy zo‘riqish va uyqu buzilishlari muhim patogen omillar hisoblanadi. Stress gormonlarining ko‘payishi, vegetativ nerv tizimi disbalansi va psixologik beqarorlik arterial bosimni barqaror nazorat qilishni qiyinlashtiradi. Shu sababli gipertoniya bilan og‘rigan bemorlarni davolashda dori-darmon terapiyasi bilan bir qatorda, psixoemosional barqarorlikni tiklashga qaratilgan reabilitatsiya usullari ham katta ahamiyatga ega.