ISAJON SULTONNING TARIXIY ROMANLARIDA POETIK STRUKTURA VA BADIIY TO‘QIMA UYG‘UNLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Har  qanday  badiiy  asarda  yaratilajak  obraz, avvalo, yozuvchining  kishilarga  va  hayotga  munosabatini  aks  ettiruvchi  vosita  hisoblanadi. U  muallifning  hayot  hodisalariga  bergan  estetik  bahosi  hamdir. Har  bir  personaj  o’zida  yozuvchining  estetik  idealini  u yoki bu  darajada  tajassum  etadi. Bu  vazifani  bajarish  uchun  o’sha  obraz  muayyan  ijtimoiy  sharoitda,  ruhiy  va  ma’naviy  harakatlanishi  lozim. Bu  tabiiy  ravishda  ro’y  berishi  kerak. Mabodo, san’at  asarida  muallif  hayotdagi  mavjud  narsalarga, voqea-hodisalar  va  odamlar  taqdiriga  faqat  sun’iy, rasmiy  taqlid  qilish  maqsadi  bilan  yondashsa, bu  badiiy  asar  emas, balki  mahorat  bilan  yasalgan  narsalar  majmuasidangina  iborat   bo’lib  qoladi. Bunday  sun’iylikdan  holi  bo’lish  uchun  san’atkorning  estetik  tafakkuri  aniq  va  barqaror  bo’lmog’i  shart.