ҒЎЗАГА МИНЕРАЛ ЎҒИТЛАР ҚЎЛЛАНГАН ВА МИНЕРАЛ ЎҒИТСИЗ ЕТИШТИРИЛГАН ШАРОИТДА НАЙКЛ СТИМУЛЯТОРИНИНГ ЧИГИТ УНИБ ЧИҚИШИ ВА ПАХТА ҲОСИЛИГА ТАЪСИРИ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Тошкент вилоятининг типик бўз тупроқлари шароитида ғўзага минерал ўғит қўлланган ва ўғитсиз етиштирилганда Найкл стимулятори билан чигитга ва вегетация даврида ўсимликка ишлов берилганда ниҳолларнинг униб чиқиши тезлашган, ўсиши ва ривожланиши жадаллашган, физиологик жараёнлар фаоллашиб, барг юзаси, қуруқ массаси ва фотосинтез соф маҳсулдорлиги ортган. Ғўза минерал ўғитларсиз етиштирилганда ҳамда минерал ўғитлар билан N-200, P-140, K-100 кг/га меъёрларда озиқлантирилганда Найкл стимулятори билан чигитга 4,0 л/т меъёрда ишлов берилиб, ғўзанинг шоналаш, гуллаш ва ҳосил тугиш даврларида мос равишда 1,0-2,0-3,0 л/га меъёрларда қўлланганда чигит униб чиқиши 10,3-11,5% тезлашган, ўсимлик бўйи 6,5-8,1 см баланд, кўсаклар сони 2,1-2,4 донага ортган, ҳосил элементларининг тўкилиши 9,6-13,8% камайган, натижада ўғитсиз фонда 34,5 ц/га, минерал ўғитлар қўлланганда 40,6 ц/га пахта ҳосили етиштирилган.