UCHUVCHISIZ UCHADIGAN APPARATLARNI PARVOZLARINI XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHNI TAKOMILLASHTIRISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Uchuvchisiz uchadigan apparatlar zamonaviy texnologiyalar rivojining eng dolzarb mahsulotlaridan biri bo‘lib, ularning qo‘llanilish doirasi yildan-yilga kengayib bormoqda. Uchuvchisiz uchadigan apparatlar harbiy, fuqarolik, ekologik, logistika, qishloq xo‘jaligi, kartografiya va qidiruv-qutqaruv sohalarida muhim ahamiyat kasb etmoqda. Biroq ularning keng qo‘llanilishi bilan bir qatorda xavfsizlik masalasi ham dolzarb muammo sifatida qaralmoqda. Uchuvchisiz uchadigan apparatlar parvozlari davomida yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan texnik nosozliklar, aloqa uzilishi, navigatsion xatoliklar va inson omiliga bog‘liq holatlar jiddiy xavf tug‘diradi. Shu sababli, uchuvchisiz uchadigan apparatlar parvozlarining xavfsizligini ta’minlashni takomillashtirish bugungi kunning strategik vazifalaridan biridir.