ENDONAZAL DAKRIOTSISTORINOSTOMIYA OPERATSIYASINING SAMARADORLIGINI BAHOLASH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ko‘z yoshi yo‘llarining surunkali obstruktiv kasalliklari oftalmologiyada keng tarqalgan bo‘lib, ular umumiy ko‘z kasalliklarining 6–12 foizini tashkil etadi. Surunkali dakriotsistit bemorlarda yallig‘lanish jarayonlarini kuchaytirib, ko‘z yoshi oqimining buzilishiga va hayot sifatining pasayishiga olib keladi. Ushbu holatni bartaraf etishda eng samarali jarrohlik usul - dakriotsistorinostomiya hisoblanadi. So‘nggi yillarda an’anaviy tashqi usul bilan bir qatorda endonazal endoskopik dakriotsistorinostomiya usuli ham keng qo‘llanilmoqda. Endoskopik usulning afzalliklari - minimal invazivlik, qisqa tiklanish davri va yuqori estetik natijalar bilan bog‘liq. Shu bois, mazkur tadqiqotning maqsadi turli DSR usullarining samaradorligini taqqoslab, optimal variantni aniqlashdan iborat bo‘ldi.