OPERATIV BUDJETLAR.MOLIYAVIY BUDJETLAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola korxonalarning moliyaviy barqarorligini va samaradorligini ta’minlashda markaziy o‘rin tutadigan operativ va moliyaviy budjetlarni har tomonlama tahlil qilishga bag‘ishlangan. Budjetlashtirish tizimi zamonaviy boshqaruv hisobining ajralmas qismi bo‘lib, u nafaqat kelgusi davrga mo‘ljallangan rejalarni belgilash, balki haqiqiy natijalarni rejalashtirilgan ko‘rsatkichlar bilan taqqoslash orqali boshqaruv qarorlarini qabul qilish uchun asos yaratadi. Maqolada operativ budjetlarning (masalan, sotish, ishlab chiqarish, material xaridi budjetlari) mikro darajadagi samaradorlikni oshirishdagi o‘rni, shuningdek, ularning moliyaviy budjetlarga (daromadlar va xarajatlar, naqd pul oqimi, balans budjetlari) integratsiyalashuvi ko‘rib chiqiladi. Tahlil natijalari budjetlashtirishning ushbu ikki turining o‘zaro bog‘liqligi va ularning korxonaning umumiy strategik maqsadlariga erishishdagi hal qiluvchi ahamiyatini ko‘rsatadi. Tadqiqotda aniq miqdoriy ma’lumotlar asosida keltirilgan misollar operativ xarajatlarni optimallashtirish va moliyaviy oqimlarni samarali boshqarish orqali korxona qiymatini oshirish mexanizmlarini yoritadi.