АНДИЖОН ҚИШЛОҚ ХЎЖАЛИГИ ВА АГРОТЕХНОЛОГИЯЛАР ИНСТИТУТИ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ушбу ишда ерга ишлов берувчи машиналарнинг ишчи органларини плазма ёйи ёрдамида пуркаш усули билан таъмирлаш жараёни ўрганилган. Мавжуд механик ишлов бериш усулларига нисбатан плазмавий пуркаш технологияси юқори самарадорликка эга бўлиб, деталларнинг ишчи юзасини тиклашда энергия сарфини камайтиради ва хизмат муддатини узайтиради. Тадқиқотда плазма ёйи параметрларининг детал юзасига таъсири, қоплама қатламининг микротузилиши ҳамда адгезия кучлари таҳлил қилинган. Олинган натижалар ерга ишлов берувчи машиналарнинг ишчи органларини тиклашда замонавий плазма пуркаш усулидан самарали фойдаланиш имконини кўрсатади.