O’ZBEKISTON MILLIY SUG'URTA BOZORINING HOZIRGI HOLATI VA ISTIQBOLDA RIVOJLANTIRISH YO'NALISHLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola Oʻzbekiston Respublikasi milliy sugʻurta bozorining hozirgi holatini, soʻnggi yillarda amalga oshirilgan keng qamrovli islohotlar natijasida erishilgan yutuq va toʻsiqlarni chuqur tahlil qilishga bagʻishlangan. Sugʻurta bozorining asosiy koʻrsatkichlari, jumladan, yigʻilgan sugʻurta mukofotlari, toʻlangan sugʻurta toʻlovlari hajmi hamda bozorning tarkibiy oʻzgarishlari batafsil koʻrib chiqilgan. Tahlil natijalari shuni koʻrsatadiki, davlat tomonidan qoʻllab-quvvatlash va normativ-huquqiy bazani takomillashtirish hisobiga sugʻurta bozori jadal sur’atlarda oʻsib bormoqda, ammo jahon koʻrsatkichlariga nisbatan aholining sugʻurta madaniyati va bozorni qamrab olish darajasi hali ham pastligicha qolmoqda. Maqolada Oʻzbekiston sugʻurta bozorini istiqbolda yanada rivojlantirishning strategik yoʻnalishlari, xususan, raqamli transformatsiya, hayotni sugʻurtalash tarmogʻini rivojlantirish, takaful kabi islomiy sugʻurta mexanizmlarini joriy etish va aholining sugʻurta savodxonligini oshirish boʻyicha amaliy takliflar ilgari surilgan.