“G‘ARB MAMLAKATLARIDA ZAMONAVIY OILAVIY MUNOSABATLARNING SHAKLLANISHI VA RIVOJLANISH TENDENSIYALARI” (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada G‘arb mamlakatlarida zamonaviy oilaviy munosabatlarning shakllanishi, ularning ijtimoiy, iqtisodiy va madaniy omillar ta’sirida qanday o‘zgarib borayotgani tahlil qilinadi. So‘nggi o‘n yilliklarda G‘arb jamiyatlarida oilaning an’anaviy modeli sezilarli darajada o‘zgarishga uchragan. Avvalo, shaxs erkinligi va individualizm tamoyillarining kuchayishi natijasida nikoh institutining ahamiyati kamayib, nikohsiz birga yashash (kohabitatsiya) va fuqarolik nikohlari keng tarqaldi. Shu bilan birga, gender tengligi va ayollarning mehnat bozoridagi faolligi oila ichidagi rollarni qayta shakllantirdi. Endilikda G‘arb oilalarida erkak va ayol o‘rtasidagi majburiyatlar ko‘proq tenglik asosida taqsimlanmoqda.