TILSHUNOSLIKDA PRAGMATIKANING O‘RNI: MULOQOT MADANIYATI VA NUTQ STRATEGIYALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Tilshunoslikda pragmatika — muloqot jarayonida so‘z va iboralarning ma’no, funksiyasi va kontekstga mosligini o‘rganadigan yo‘nalishdir. Ushbu maqolada pragmatikaning tilshunoslikdagi o‘rni, muloqot madaniyati va nutq strategiyalari tahlil qilinadi. Pragmatika orqali nutqning samarali bo‘lishi, xatoliklarni kamaytirish va muloqotni ijtimoiy jihatdan maqbul qilish mumkinligi ko‘rsatiladi. Maqolada nutq aktlari, iltifot strategiyalari, so‘zlashuvning formal va noformal shakllari, kontekstga moslashuv mexanizmlari, shuningdek, interaktiv muloqotdagi nutq strategiyalari yoritiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, pragmatik bilimga ega bo‘lgan shaxslar samarali muloqot qila oladi, jamoaviy va professional suhbatlarda o‘z fikrini aniq va to‘g‘ri ifodalash imkoniga ega bo‘ladi. Shu bilan birga, pragmatika pedagogik jarayonda til o‘rgatishda ham muhim ahamiyatga ega bo‘lib, talabalarda kommunikativ madaniyatni shakllantirishda qo‘llaniladi. Maqola pragmatikaning ijtimoiy, madaniy va kommunikativ ahamiyatini ochib berib, nutq strategiyalarini samarali qo‘llash bo‘yicha tavsiyalarni ham o‘z ichiga oladi.