BOLALAR STOMATOLOGIYASIDA KARIYESNING ERTA PROFILAKTIKASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Bolalar stomatologiyasida kariyesning erta profilaktikasi tish kasalliklarini oldini olish va umumiy sog‘likni saqlashda muhim ahamiyatga ega. Bolalar davrida tish emalini mustahkamlash, ovqatlanish odatlarini tartibga solish va gigiena qoidalarini o‘rgatish orqali kariyes rivojlanishi kamayadi. Erta profilaktika dasturlari doirasida ota-onalarni va bolalarni tish yuvish texnikasi, florid preparatlari, parvarishlash va muntazam stomatologik ko‘riklar haqida xabardor qilish muhimdir. Klinik tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, bolalar davrida amalga oshirilgan profilaktik choralar tish kasalliklarini 40–60% ga kamaytiradi. Shuningdek, erta profilaktika bolalarda og‘riqsiz davolash tajribasini yaratadi, bu esa ularning tish sog‘lig‘iga bo‘lgan ijobiy munosabatini shakllantiradi. Zamonaviy texnologiyalar, shu jumladan lazer va digital diagnostika, bolalar stomatologiyasida erta kariyesni aniqlash va davolashda samaradorlikni oshiradi. Shu bois, bolalar stomatologiyasida erta profilaktika dasturlarini kengaytirish va targ‘ib qilish, sog‘lom avlodni tarbiyalashda muhim strategik yo‘nalishdir.